Archivo por meses: octubre 2016

Identitat Digital #SetmanaIV

He cercat la meva identitat per Ismael Noda Monterrubio, i he trobat dos enllaços a Prezi, un dels quals és una presentació sobre la por en els infants. També he trobat un perfil a Pinterest.

A imatges es veuen:

  • Una foto meva disfressat de gat, foto de perfil de Pinterest.
  • Imatge principal de la presentació a Prezi.

Pel que veig el meu Facebook, tot i tenir el nom reduït i els cognoms amb les sigles, no apareix ni tampoc el meu Twitter. Sembla que la privadesa que vaig dotar el meu perfil de Facebook funciona i no apareix a les primeres pàgines de Google. Una altra cosa serien les recerques d’un hacker.Resultado de imagen de identidad digital

La Identitat Digital és tot allò que hem construït en els nostres perfils, compartint i comentant aspectes que ens afecten i poden afectar a la resta de la societat, donar les nostres opinions i pensaments i les imatges que posem.

Des del meu punt de vista, crear un perfil professional separat del personal es bona idea per poder dividir i seleccionar més acuradament els aspectes a compartir. També ens permet estar en contacte amb els professionals del sector, amb clients i/o interessats pel tema.

També hem de tenir en compte que el nostre perfil professional és el més desitjat per les empreses per conèixer la nostra i estil de vida, els quals els conduirà a seleccionar-nos o a rebutjar-nos per a l’oferta de treball. Per tant, totes aquelles imatges i comentaris que compartim amb innocència i sense donar importància al què diran són la causa de la mala imatge que podem donar i de futurs problemes.

Resultado de imagen de identidad digital

En l’àmbit educatiu pot ser tot més sensible, és a dir, tot allò que fem a la Xarxa queda reflectit i la veu corre més que l’aire, l’escola és una micro-societat. Els educadors i educadores haurien de tenir els seus perfils socials bloquejats i privats per a no ser pressa dels pares i mares crítics i dels companys/es de l’escola. O per unaResultado de imagen de identidad digital altra banda, neutralitzar les seves publicacions. També poden fer contacte amb altres professionals a partir d’un perfil nou amb aquest objectiu ja esmentat. Així, la nostra agenda s’expandeix i la nostra professionalitat també (crear blocs, escriure i compartir articles, etc).

Com a opinió personal considero que hem de mantenir una conducta adequada a la xarxa: no penjar imatges de menors d’edat, vídeos o imatges violentes i amb polítiques agressives, però crec que tot allò que fem a la xarxa, en certa manera, no hauria d’afectar a la nostra forma de treballar (no parlo de ésser seleccionats en un treball). Internet és el progenitor dels prejudicis.

Amb el temps he aprés a reduir les meves publicacions: de comentar-ho tot a només compartir enllaços de música, vídeos i altres recursos que m’agraden. EL meu perfil ha esdevingut neutre i transparent.

Per cert, amics i amigues, ja heu vist el meu perfil d’about.me?

aboutme.png

Recurs Educatiu #SetmanaIII #Innovació #FranzMarc #PowToon

Aquesta setmana hem parlat sobre la innovació dels recursos educatius a l’aula i com aquests afectes a les diferents formes d’ensenyar. Com ja hem vist durant aquests dies podem treballar la matèria desde infografies fins a Pissarres Digitals Interatives (PDI), recurs que té molta importància en aquest recurs. Però la nostra tasca no seria eficaç sense la constant innovació tecnològica (diversos dispositius) i la pròpia, és a dir, aquella que creem específicament per a una classe o moment concret.

Resultado de imagen
Franz Marc

Per a poder elaborar aquests recurs hem fet un grup de quatre persones i ens hem possat en comú en què treballar: l’art. Però per tal de no fer el recurs molt tradicional i avorrit treballant els típics artistes com Miró, Dalí o Picasso hem triat a Franz Marc, un artista que destaca per la seva admiració a la naturalessa i la fauna, les quals plasma amb el seu estil expressionista als seus quadres.

Els nostre recurs es tracta d’un PowToon explicatiu sobre la vida de l’artista. Que complementarem amb activitats auxiliar que donaran a conèixer certs aspectes importants sobre l’expressionisme plasmats en una infografia, tot seguit d’un debat.

Us presento la fitxa tècnica que hem redactat:

⇒ Objectius primordials:

  1. Introduir els infants en l’art expressionista.
  2. Fomentar el debat i la interacció simultània.
  3. Promoure els valors d’estima a la natura i als animals, tal i com feia F. Marc.
  4. Potenciar la creativitat i l’originalitat dels infants.
  5. Donar llibertat per expressar emocions i sentiments.
  6. Apropar l’art cultural als infants i fer-lo familiar.

⇒ Adaptació de les necessitats:

Caball Blau 1
  • Per tal e fer la tasca més senzilla el llenguatge utilitzat serà neutre i espontani, sense tecnicismes ni paraules massa enrebessades.
  • L’infografia senzilla amb dibuixos simples i poca informació, més visual.
  • El PowToon serà dinàmic, motivador i amb música agradable per tal de despertar l’atenció dels infants i focalitzar-la al recurs animat. Constarà de veu en off.
  • Guiarem i donarem aportacions per tal d’aconseguir la fluidesa del debat.

⇒ Disseny:

  • Com hem dit, el recurs principal serà el vídeo animat sobre Franz Marc i les seves obres. Es farà no més de tres minuts i amb la informació simplificada i fàcil d’entendre.
  • Paral·lelament, la infografia constarà de dibuixos senzills i molt poc recurs escrit, per facilitar un aprenentatge visual (memòria fotogràfica).

       Desenvolupament:

Guineu
  1. Presentarem obres de l’artista a través de la PDI i farem preguntes sobre el coneixement d’aquest artista.
  2. Passarem a introduir la infografia i explicar pausadament i posant énfasis a tot allò que s’explica.
  3. Tot seguit deixarem uns minuts per a poder debatir sobre el que han observat i que han entès.
  4. A cotinuació, introduirem el PowToon i farem el mateix debat que amb la infografia. El vídeo es pot repetir diverses vegades per a poder captar millor la informació.
  5. Per finalitzar, s’obrirà un debat sobre tot el que hem après i es deixarà pintar sobre les obres de l’artista a la PDI.

⇒ Avaluació:

Cèrvol al bosc
  • L’observació serà el punt clau per a l’avaluació dels infants, com actuen com interaccionen amb les imatges i els companys.
  • També s’evaluaran les intervencions en el debat i tot allò que han après.
  • L’avaluació serà merament informativa i no tindrà cap nota numèrica. Tot i així, s’omplirà una graella amb els graus Si/No a preguntes com les següents:
    • Ha entès l’estil pictòric de l’artista?
    • S’expressa adequadament?
    • Es mostra alegre i actiu en l’activitat?

Com veieu és una activitat complexa en el nombre de recursos a utilitzar però ofereix una temàtica fàcil de treballar i executar a l’aula.

Però, el recurs no hi és al blog! No patiu… Estem treballant per oferir-vos un petit tast…

Resultado de imagen de we're working gif

Esteu a l’aguait!

Resultado de imagen de simpson dog suspicious gif

Pissarra Digital Interactiva #SetmanaVI #PràcticaVI #PDI

Durant molts anys hem estat utilitzant una pissarra de guix, com a molt innovant amb guixos de colors i la pissarra blanca amb els seus retoladors, però no era suficient.

Davant la desmotivació i la falta d’atenció dels alumnes, es va decidir buscar una nova eina que permetés interactuar amb els alumnes i reviure les seves ganes d’aprendre. És així com analitzant la seva forma de comunicar-se i com les seves interaccions amb la tecnologia eren més afavoridores, va sorgir la Pissarra Digital Interactiva (PDI), la solució del professorat tenint en compte la tecnologia més quotidiana.

Els infants presten més atenció i aprofiten més la lliçó quan poden experimentar i aResultado de imagen de smart notebookprendre a través de les pantalles, tal com hem vist aquesta setmana, ja que els resulta familiar i quotidià perquè constantment són davant un televisor, un ordinador, un smartphone, etcètera.

Però no tot és goig i alegria, des del meu punt de vista (i fent una activitat per a PDI), he vist que no totes les assignatures poden fer-se amb aquesta tecnologia, com plàstica. Sí que es pot utilitzar Paint i altres programes, però l’essència de l’art és saber utilitzar un pinzell o un llapis. A tenir la motricitat fina tan pulcra i sensible que es necessita. També poder experimentar amb les mans i realitzar altres activitats que impliquin un moviment del cos més complet.

La meva activitat, l’he dirigida a infants de més de 6 anys, ja que suposa una edat en què el raonament està més avançat i les capacitats de memòria i atenció han madurat considerablement. Es tracta de realitzar una relació entre les banderes dels països i els seus perfils geogràfics. En aquest cas, i com a gust personal, he triat els països que conformen Escandinàvia: Grenlàndia (pertany a Dinamarca, però he volgut incloure-la com a gran potència territorial danesa), Islàndia, Noruega, Suècia, Finlàndia i Dinamarca.

Els objectius plantejats són els següents:

  • Identificar el perfil geogràfic i esmentar el nom del país, o relacionar-lo amb la bandera.
  • Identificar la bandera i relacionar-la amb el perfil geogràfic o el nom del país.
  • Assimilar el coneixement a desenvolupar: banderes i els seus colors, perfil geogràfic i anècdotes de cada país.
  • Expressar-se i interaccionar amb el professorat i amb els companys/es.

escandinaviapdi

Per acabar l’activitat, he inclòs unes solucions per comentar els dubtes, els errors i entre tots consolidar la lliçó.

Per finalitzar l’entrada d’aquesta setmana m’agradaria fer-vos saber que si no sabeu què fer a classe amb els vostres alumnes, busqueu milions de formes per no fer avorrida la vostra tasca: INNOVEU, SENTIU I VIVIU L’ENSENYANÇA.